QiGong, wat kan het voor ons betekenen?

Chan Makhan

QiGong heeft een historie van vele duizenden jaren, in de Oosterse vechtkunst, leiderschap en geneeskunde. Het maakt ons bewust van onze lifestyle, zodat wij ons gedrag in goede banen kunnen leiden. Door het een periode te beoefenen leer je onverwerkt Chi/Prana uit te ademen en het verse binnen in het lichaam vast te houden. Hierdoor worden geest en lichaam gereinigd en versterkt, om zo een lang en gelukkig leven te hebben. Tijdens een periode van beoefenen ontwikkel je een sensatie van warmte en prikkelingen dat door het hele lichaam stroomt en dat harmonie brengt in alle cellen en organen. Met de technieken kun je de vitale energieën door het lichaam transporteren. Door op gracieuze en zachte manier de Qigong bewegingen uit te voeren ontstaat er een innerlijke trilling die de blokkade in een meridiaan opheft. Deze opheffing brengt het gehele menselijke systeem met elkaar in verbinding en dit heet HARMONIE.

Ons lichaam is als een elektriciteitscentrale met 72000 meridianen, waardoor bloed en energie stroomt. Om lichaam en geest op elkaar af te stemmen is het noodzakelijk om eerst aan de fysieke ontwikkeling te werken. Dit gebeurt door de houdingen, bewegingen, concentratie, focus en ademhaling op elkaar af te stemmen om de energie onafgebroken te laten stromen. Hierdoor zal de beoefenaar van meridiaan Qigong zijn/haar blokkades zelf opheffen, waardoor er meer energie gaat stromen. Je zult momenten van rust en harmonie ervaren, waardoor meer ruimte en kracht zal ontstaan. Dit maakt dat je de dagelijkse activiteiten zonder moeite doet en je kwaliteit van leven beter wordt.

Je krijgt meer inzichten doordat de vijf zintuigen als de ogen, neus, oren, mond en het verstand de beoefenaar gaan dienen en niet ondersom. Zo krijgt het lichaam zijn eigen kracht terug dat het zelfgenezingsproces op gang zet en bevordert. Dit is mijns inziens een weg naar een plezierig leven zonder lijden. Het is tevens het beginsel van alle geneeskunde. Een klein stootje in de goede richting geven, zodat het lichaam zichzelf corrigeert.

facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedintumblrmail
rssyoutube