Verzuring

Home » Verzuring

Een goede zuurgraad: van levensbelang!

Wat is verzuring?
Verzuring betekent letterlijk ‘het zuurder worden van iets’. Ons lichaam is verzuurd als het zuurgehalte van ons lichaam te hoog is. Hoe zuur of basisch (het tegenovergestelde van zuur) iets is, wordt aangegeven met de zuurgraad, ook wel pH-waarde genoemd. Stoffen met een pH-waarde van 1 tot 7 zijn zuur en stoffen met een pH-waarde van 7 tot en met 14 zijn basisch (een ander woord voor basisch is alkalisch). De meeste stoffen in je lichaam zijn licht-basisch, met uitzondering van maagzuur (zoals de naam zelf al zegt). De optimale pH-waarde van ons bloed is 7,35 tot 7,45.

Als je zuurgraad afwijkt, ben je net als bijvoorbeeld een te hoge temperatuur, niet gezond. Een goede zuurgraad is heel belangrijk, omdat alles wat in je lichaam aan chemische reacties plaatsvindt met behulp van enzymen gebeurt. Bijvoorbeeld de leverenzymen, die zorg dragen voor het ontgiften van het lichaam. Deze werken alleen optimaal bij een bepaalde zuurgraad. Hetzelfde geldt voor de nieren, het afscheiden van bepaalde stoffen is afhankelijk van de zuurgraad. ALLES wat er in het lichaam gebeurd is afhankelijk van de zuurgraad.

Een goede gezondheid is dus afhankelijk van een goede zuurgraad en is voor het lichaam de belangrijkste prioriteit.
Ook hier is evenwicht dus weer belangrijk: evenwicht tussen zuur en base. Ons lichaam neigt echter naar te zuur: onze leefstijl is erg verzurend! Terwijl alle leven alkalisch is. Je lichaam is constant bezig je bloed, het weefselvocht, de vloeistof tussen de lichaamscellen alkalisch te houden, soms zelfs ten koste van je organen.

Hoe ontstaat verzuring?
Iedereen verzuurt. Dat hoort bij het ouder worden. Bij onze geboorte bestaat ons lichaam voor 70% uit water en voor 30% uit mineralen en sporenelementen. Na het 40ste levensjaar kan het lichaam door verzuring al voor de helft bestaan uit zure afvalstoffen (zowel in vaste als in vloeibare vorm).

 1. Eiwitrijk dieet: tegenwoordig zijn de dierlijke eiwitrijke diëten erg populair, met koolhydraatbeperking. Het gevolg is verzuring. Gezonde mensen gebruiken weinig eiwitten, slechts 10% van hun totale voedingspatroon.
 2. Relatief te weinig inname van groenten en fruit, die alkalisch werken.
 3. Te grote inspanning: sporten waarbij je verzuurt. Het lichaam produceert melkzuur (dit voel je in je spieren) en melkzuur verzuurt.
 4. Stress! Bij acute stress verzuurt het lichaam direct door de productie van adrenaline. Bij chronische stress is er een lichte tot matige verhoging van de adrenaline.
 5. Gebruik van suiker en geraffineerd wit meel. Dit zorgt voor een schommelende bloedsuikerspiegel. Namelijk een te hoog bloedsuikerspiegel zorgt er voor dat je lichaam de suikerspiegel weer drastisch moet verlagen. Daarvoor maakt het lichaam een hormoon aan: adrenaline. Dit geeft weer een stressreactie en productie van melkzuur dus verzuring.
 6. Roken en gebruik van alcohol.
 7. Gistende darm. De stoffen die schimmels en bacteriën maken werken verzurend.

Hoe compenseert je lichaam het zuur?

Hoe slaagt je lichaam erin zich alkalisch te houden. In acute situaties heeft het twee buffers nl. bicarbonaat en de ademhaling. Er is een kleine buffer bicarbonaat (alkalisch) om het lichaam te kunnen ontzuren in acute situaties. Door een snelle ademhaling ontzuurt je lichaam ook.

Echter het belangrijkste orgaan om een goede zuurgraad in stand te houden zijn de nieren. Deze hebben een trager effect dan de ademhaling, maar een grotere capaciteit. Je nieren “weten” hoe zuur je lichaam is en zorgen voor de uitscheiding van extra zuur. Daarom geeft de zuurgraad van je urine een indicatie van de zuurgraad van je weefsels.

Naarmate je urine zuurder wordt worden er echter calciumzouten uit de botten vrijgemaakt om de zuurgraad te corrigeren. Je lichaam vindt de zuurgraad dus belangrijker dan de gezondheid van je botten.

 Gevolgen van verzuring in je lichaam.

Als het lichaam zijn gifstoffen niet meer goed kan afvoeren, wordt het weefsel stugger. Je merkt dat aan stijve ledematen en een stijve rug. Maar je hartspier kan hierdoor ook verstijven, waardoor de pompkracht minder wordt. Er kunnen ook op andere plekken verkalkingen ontstaan (het neerslaan van bufferzouten), omdat het lichaam op die manier probeert een alkalisch milieu te creëren. Dit kan gebeuren in de gewrichten, pezen, bloedvaten, nieren, prostaat en andere organen. Dit zorgt voor veroudering!

 Wat zijn de klachten?

Klachten door een latent aanwezige verzuring in stadium 1 (klachten in het begin) en stadium 2 (klachten in een vergevorderd stadium).

Stadium 1:

–          Slaapstoornissen
–          Obstipatie
–          Zure oprispingen
–          Cariës
–          Infectiegevoeligheid
–          Haaruitval en huidproblemen
–          Spierkrampen
–          Libidoverlies
–          Allergieën
–          Verstijving

Stadium 2:

–          Diabetes
–          Jicht
–          Nierstenen
–          Artrose
–          Reuma
–          Botontkalking/ Osteoporose
–          Fibromyalgie
en diverse andere verouderingsziektes

Wat kun je zelf doen aan verzuring en hoe kan Ayurveda je hierbij helpen.

Ayurveda kent deze vorm van verslakking ook en noemt het ama. Aangezien bijna iedereen last heeft van ama en dit als belangrijkste oorzaak van ziekte gezien wordt, zal een Ayurvedische behandeling altijd beginnen met ontgiften. Zoals we gezien hebben is stress een andere belangrijke oorzaak die in de Ayurveda wordt aangepakt door diverse behandelingen maar ook door het beoefenen van yoga, pranayama en meditatie.

Wat kun je doen om te ontzuren:

 1.  Ontgiften (=ontzuren). Het reinigen van de darmen helpt het lichaam te ontzuren. Afvalstoffen zijn ook zuur.
 1. Je voeding aanpassen: minder (dierlijke) eiwitten en meer groenten en fruit. Meer kruidenthee, volkorenproducten, in plaats van suiker, pure stevia gebruiken enz.  Je kunt ook een persoonlijk voedingsadvieskrijgen. Stuur alles wat je eet en drinkt gedurende 7 dagen op naar putterfde@gmail.com. De kosten van zo’n advies zijn € 25,-.
 2. Ademhalingsoefeningen doen. Door beter te ademen ontzuurt het lichaam.
 3. Stress verminderendoor bijvoorbeeld regelmatig te mediteren. Je kunt leren mediteren tijdens via de film van Chan op YouTube.
  Je kunt je ook leren meer te ontspannen (en je energie verhogen) door aan Yoga, Tai Chi of Qigong te doen.

Onderdeel van het ontgiften is altijd het gebruik van Ayurvedische therapeutische kruiden. Zo zijn er kruiden voor de lever, voor de darmen, voor de gewrichten, voor de prostaat, voor de nieren enz. Deze kruiden ondersteunen vaak de andere behandelingen, zodat als de afvalstoffen vrijkomen, ze ook direct worden afgevoerd.

Heb je overgewicht, probeer dan door gezonder te eten af te vallen. Het beste is om te eten volgens je constitutie.Verzamel zoveel mogelijk kennis over gezond eten over hoe je minder verzuurt.

 

Meld je aan voor de nieuwsbrief: