Ayurvedische ochtendrituelen

Ayurvedische ochtendrituelen

In de Ayurveda worden ochtendrituelen toegepast, een serie handelingen om je dag mee te beginnen. De ochtendrituelen zorgen voor een frisse start van de dag en horen bij een gezonde levensstijl.

Waarom zijn deze ochtendrituelen belangrijk?

 De Ayurveda als “wetenschap van het leven” heeft in de eeuwen dat het al wordt toegepast, ontdekt dat het uitvoeren van de ochtendrituelen bijdraagt tot een betere balans gedurende de rest van de dag. Nog steeds worden deze ochtendrituelen door miljarden mensen in Azië en ook steeds meer mensen in het Westen uitgevoerd. Deze mensen ervaren daadwerkelijk de invloed van deze handelingen op hun leven.

Wat gebeurt er tijdens onze slaap? De geest komt tot rust en daardoor krijgen we signalen via het onderbewuste,  wat dromen wordt genoemd. Deze dromen hebben verschillende betekenissen: wat ons overdag bezighoudt, wat we goed en fout hebben gedaan, ervaringen uit het verleden waar nog iets mee gedaan moet worden, vragen over de betekenis van uw leven etc.

Dit zijn allemaal signalen uit het onderbewuste waarmee men iets zou kunnen doen. Je zou dit het ontgiften van de geest kunnen noemen.

Het lichaam is volgens Ayurveda het fysieke aspect van de geest. In deze rustperiode ontdoet het lichaam zich zo veel mogelijk van afvalstoffen. De afvalstoffen komen via de bekende wegen (urine, stoelgang) ook via de vijf zintuigen n.l. oren, ogen, neus, mond en huid naar buiten. Als je wakker wordt kun je dat merken aan een vreemde smaak in de mond of er zit slijm in je neus; in je ogenhoek kan geel/witte afscheiding zitten, je oren kunnen jeuken of je hebt veel oorsmeer en je huid kan een rare geur hebben.

Volgens Ayurveda zijn dit toxines (AMA). Als je dit  niet direct verwijdert, raken de afvoerkanalen verstopt waardoor toxines niet meer goed afgevoerd kunnen worden en de toxines worden weer opgenomen. Deze toxines zijn de eerste stap naar ziekte.

Kosten de ochtendrituelen veel tijd en moet ik er vroeger voor opstaan?

De meeste handelingen voerde je toch al uit, alleen de volgorde is misschien anders. Waarschijnlijk moet je er wel iets eerder voor op staan. Als je gewend was om alles zo snel mogelijk te doen en niet ’s morgens te ontbijten, omdat je dan langer in je bed kon blijven liggen dan moet je een half uur tot drie kwartier eerder opstaan. In het begin zal het moeilijk zijn, maar omdat je de rest van de dag veel beter functioneert en je energieker voelt, zal dat je motivatie zijn om het vol te blijven houden.

Besluit voor je zelf dat je dit minstens 21 dagen achter elkaar gaat volhouden. Na deze drie weken zal dit een vast onderdeel van je dag worden waar je niet veel moeite voor hoeft  te doen. Na deze 21 dagen ga je kijken wat er veranderd is in je leven. Hoe verloopt je dag, ben je meer ontspannen? Ben je energieker? je zult zeker verschil merken.

Hieronder de ochtendrituelen

 

 1. Als je de ogen open doet,  probeer dan te voelen welk neusgat meer geopend is. Je kunt dat doen door met je wijsvinger één neusgat dicht te drukken en door het andere in te ademen. Dit doe je ook met het andere neusgat zodat je kunt voelen welke neusgat open is. Later stap je met dat been uit bed.
 2. Blijf nog even liggen en bedenk welke leuke dingen je deze dag gaat doen. Wees dankbaar voor al het goede dat je in je leven hebt en probeer bij jezelf een blij gevoel aan te boren. Nu stap je uit bed met veel zin in de nieuwe dag.
 3. Poets vervolgens je tanden en schraap met een tongschraper of je tandenborstel het tongbeslag van je tong. Dit stimuleert de interne organen, verwijdert de dode bacteriën en stimuleert de spijsvertering. De tong moet helemaal schoon zijn. (ook goed tegen een vieze adem!) Voor de vata body mind type is een stalen tongschraper goed, voor een pitta body mind type een zilveren en voor een kapha body mind type een koperen.
 4. Snuit goed je neus en  probeer door één neusgat water in te snuiven en door het andere naar buiten te snuiten. Mensen met veel slijmvorming mogen het met (berg)zout water doen. Onze neus is de hoofdingang naar de hersenen en dus bevordert een vrije doorgang  intelligentie en concentratievermogen. Je mag ook je neusgaten masseren met een goede sesamolie. Heb je last van sinusitis of heb je hoofdpijn dan kun je anu thailam (speciale olie met kruiden) in ieder neusgat druppelen.
 5. Was je ogen met koud water,  met name de uithoeken om al het vuil te verwijderen.
 6. Maak de darmen en blaas leeg. Dat zou nu nadat je de eerdere handelingen hebt gedaan, vanzelf moeten gaan. (Lukt het niet, neem dan een glas lauw water met een schepje honing). Of neem ’s avonds 2 Organ Cleaner.
 7. Maak je oren schoon met een oorwatje gedept in warme kokosolie
 8. Masseer je hele lichaam nu met warme sesamolie (de olie die bij je constitutie hoort) en ga onder de douche.
 9. Doe loszittende kleding aan doe de zonnegroet. Dit  bevordert de circulatie, helpt bij het elimineren van toxines, bevordert de spijsvertering en ontspant geest en lichaam.
 10. Ga vijf à tien minuten in kleermakerzit met je gezicht richting het oosten zitten en luister rustig naar je ademhaling. Visualiseer waar je dankbaar voor bent in je leven en wens iedereen op de hele wereld heel veel liefde van uit je hart.
 11. Neem daarna de tijd voor een rustig ontbijt. LET OP geen koude dranken of koud voedsel.

Deze ochtend rituelen kunnen aangevuld worden met specifieke oefeningen. Deze zouden na de zonnegroet (punt 8) gedaan kunnen worden.

Oefeningen die hiervoor geschikt zijn:

 • Groet aan de aarde
 • Neusademhaling
 • vuurademhaling

Deze oefeningen of oefeningen die u elders heeft geleerd kunnen toegepast worden tijdens de ochtendrituelen, maar overleg deze altijd met de behandelende therapeut zodat u geniet van het optimale effect van een oefening.