Wat is Ayurveda

Ayurveda: De wetenschap van het leven

Ayurveda betekent letterlijk: ‘Wetenschap van het leven’ (Ayur=leven en Veda=wetenschap). Het is een Indiase wetenschap en levensfilosofie, die ongeveer 5.000 jaar geleden is ontstaan en steeds vaker wordt toegepast in het westen. Ayurveda kijkt naar de mens als geheel en gaat uit van de eenheid van lichaam, geest en ziel. Het is meer dan alleen een geneeswijze, het is een levenswijze die gezondheid en welzijn wil bevorderen op fysiek, geestelijk en spiritueel niveau. Ayurveda geeft de westerse mens – juist in deze tijd waarin er zoveel prikkels en informatie op ons afkomen – instrumenten om volledige balans tussen lichaam, geest en ziel te bereiken en te behouden.

Gezondheid en Ayurveda

Volgens Ayurveda is gezondheid niet alleen de afwezigheid van ziekte. Gezondheid is het evenwicht van lichaam, geest en ziel. Om ziektes te voorkomen moeten lichaam en geest in harmonie zijn. Ayurveda adviseert een manier van leven die een gezond mens gezond houdt en een zieke van zijn ziekte geneest. Ayurveda gelooft in het zelfgenezend vermogen van iedere individu en zal iemand helpen dit te ontdekken en aan te boren. Het leert iemand een leven lang gezond te blijven door goede leef- en eetgewoonten, juist handelen en een goed karakter. Behalve op het geluk en het welzijn van het individu, richt Ayurveda zich daarmee ook op het welzijn en de voorspoed van de hele samenleving. Ayurveda biedt een compleet gezondheidsprogramma voor lichaam en geest. De belangrijkste aandachtsgebieden zijn: Voeding, kruiden, reiniging, beweging, meditatie, yoga, ademhalingsoefeningen, rust en ontspanning.

Ayurveda is hét systeem om het lichaam te reinigen en te genezen, maar vooral om het lichaam in balans te brengen en daarmee ziektes te voorkomen.