Kapha

Kapha (water/aarde)

Kapha wordt geassocieerd met de elementen aarde en water en eigenschappen vertrouwen, vriendelijkheid, rust, vloeistoffen, smering en de opbouw van spieren en botten. kaphaKinderen hebben in de regel een vrij sterke kapha-component. De kindertijd is ook de kaphatijd. Ze hebben zachte, soepele spieren en een gladde huid. Kapha staat voor langzaam en standvastig en zal niet snel uit balans raken.

Als kapha-types op hun dieet letten zullen ze zonder veel moeite sterk en gezond blijven tot op hoge leeftijd. Als kapha’s uit evenwicht zijn, houden zij te zeer vast aan de bestaande situatie. Ze houden vast aan het verleden, hechten zich aan mensen en bezittingen en deinzen terug voor verandering.
Lichamelijk gezien geldt hetzelfde: zonder activiteit kunnen kapha’s sloom, duf en zwaar worden. Dit komt door hun trage spijsvertering. Als het voedsel niet volledig wordt verteerd (als het te zwaar of te vet is) kunnen giftige resten (ama) het stelsel verstoppen en uiteindelijk tot ziekten leiden. Kapha-typen zijn bijzonder vatbaar voor dit probleem en dienen ervoor te zorgen dat ze hun innerlijk vuur gaande houden door regelmatige lichaamsbeweging en een dieet dat hun lichtheid vergroot.
Doordat ze vasthouden aan het bekende is het ook moeilijk voor hen om hun dieet aan te passen en vervallen ze vaak in oude gewoontes omdat het zo vertrouwd aanvoelt. Door het element aarde en omdat voeding veel van het aarde-element bevat, moet een kapha niet teveel eten aangezien het gewicht (aarde) dan teveel toeneemt.

Stimulans is het sleutelwoord voor kapha. Kapha heeft van nature geen moeite met regelmaat. Om stagnatie te voorkomen hebben ze veel afwisseling nodig: zowel wat voedsel, omgeving, bezigheden en vrienden betreft. Dus voelt u zich zo moe en zwaar of depressief en wilt u het liefst de hele avond in de stoel blijven zitten: kom dan in beweging en u zult zich snel weer beter voelen.

Kapha is voornamelijk:
Zwaar, alles wat zwaar aanvoelt, ook zwaarlijvigheid, een zware depressie is een onevenwichtigheid van kapha.
Zoet, veel zoet eten leidt tot overgewicht, slaperigheid, en suikerziekte (in combinatie met veel vet).
Langzaam, langzame vloeiende bewegingen, langzame spraak, langzame spijsvertering.
Zacht, zachte huid, haar, zachtaardige manieren en een bescheiden opstelling.
Stabiel, deze stabiliteit garandeert volharding, kracht en uithoudingsvermogen, hun emoties zijn stabiel en ze zijn het minst snel uit evenwicht.

Kapha zorgt voor alle structuren in het lichaam, spieren, vetweefsel, bindweefsel en de smering van de gewrichten en slijmvorming.

Kapha is actief in:
– het voorjaar
– 6 – 10 uur en van 18.00 – 22.00 uur
– de babytijd

Kapha is het meest dominant in de late winter en de vroege lente. ’s Avonds is de tijd om te rusten, te lezen en gezellig bij elkaar te zitten. Er heerst dan een rustige (Kapha) energie en is ook de beste tijd om bij slaapproblemen in slaap te vallen. Velen van ons doen een dutje ’s avonds.Uitslapen ’s morgens veroorzaakt vaak een zwaar gevoel, soms hoofdpijn en we hebben moeite om op gang te komen. Dit komt omdat de tijd van fit opstaan (de Vata tijd) voorbij is en dan Kapha weer actief is, die voor deze symptomen zorgt.

Kapha eigenschappen:
Geest: gevoel voor detail, stabiel, tolerant, moedig
Lichaam: zware bouw, komt gemakkelijk aan in gewicht
Geheugen: neemt informatie langzaam op maar onthoudt zeer goed
Huid: koel, zacht en vettig
Haar: dik, flinke haardos, vettig
Eetlust: houdt van eten, maar heeft een trage spijsvertering
Temperament: zacht, geduldig, tevreden, attent, liefdevol|
Routine: houdt van regelmaat en houdt niet van verandering
Lichaamsbeweging: heeft een groot uithoudingsvermogen en is goed in duursporten
Conversatie: langzaam, aandachtig met diepgang
Ziekte: obesitas, suikerziekte, sinusitis
Uit balans: trekt zich terug, hebzuchtig, geen zin om in beweging te komen, slaapt veel.

Kapha-types komen langzaam in balans en raken er ook langzaam weer uit.Als u denkt dat uw kapha verstoord is let dan op de volgende oorzaken en probeer deze te corrigeren:

  • u hebt te weinig aandacht besteed aan beweging, waardoor u zich zwaar en langzaam voelt.
  • u gaat altijd even slapen na het eten
  • u eet teveel suiker en vet
  • u eet teveel en/of ’s avonds laat
  • u slaapt langer dan 8 uur
  • u leidt een leven met veel regelmaat
  • het weer is koud en vochtig
  • u drinkt teveel koude dranken
  • u eet terwijl u geen honger heeft
  • u hebt saai en eentonig werk