Prana?

Wat is prana? Denk eens aan die stokoude opaatjes die in een park ergens in Bejing aan tai chi doen. Of een schaars geklede yogi in India, met grote witte baard en zijn voeten in zijn nek, die diep in en uit aan het ademen is. Of grote groepen mensen die tijdens een yoga retraite op Bali samen ademhalingsoefeningen doen op een wit strand. Of denk eens aan jezelf terwijl je nog een keer diep inademt voor je die belangrijke presentatie gaat geven.

Allemaal voorbeelden van mensen die bewust of onbewust bezig zijn iets heel elementairs aan te spreken. Een alles doordringende energie die overal in terug te vinden is. In de Ayurveda noemen we deze energie prana. In China wordt deze zelfde energie Chi genoemd.

Prana wordt ook wel levensenergie genoemd. Het is de alles voedende kracht die het leven zelf mogelijk maakt. In de Ayurveda wordt prana vaak beschreven als de drijvende kracht achter de ademhaling, de hartslag en andere lichamelijke processen. Hieruit blijkt hoe essentieel prana voor onze fysieke gezondheid is.

Nou had ik het niet zomaar over yogi’s met witte baarden en oude mensen in parken. Wat ik wilde illustreren is dat prana iets is waarmee we zelf kunnen werken. Onbewust doen we dat al. Als we  diep inademen vlak voor een spannende presentatie, gebruiken we de ademhaling om prana ons lichaam binnen te halen. Deze prana kan dan gebruikt worden om de zenuwen niet de overhand laten krijgen terwijl we overgaan op actie.

Prana kan ook gebruikt worden om onze gezondheid te bevorderen. Zoals ik al beschreef is prana de drijvende kracht achter elk lichamelijk proces. Van spijsvertering  tot de activiteit van het centrale zenuwstelsel. Beheersen we de prana in ons lijf, dan hebben we een machtig instrument in handen als we onze gezondheid willen verbeteren.

En het mooie is dat dat ook niet moeilijk is. Oefeningen en technieken om prana optimaler door je lijf te laten stromen en naar specifieke delen van het lichaam te sturen zijn vaak eenvoudig. Chan Makhan gelooft in het praktische nut en de eenvoud van prana therapie. Tijdens zijn studie en verblijf in Azië, heeft hij met behulp van verschillende meesters prana technieken eigen gemaakt. In Jade werkt hij al jaren met prana therapie. Werken met prana is eenvoudig en kan door iedereen worden beoefend. Hij wil graag deze kennis overdragen aan iedereen die geïnteresseerd is, om op een toegankelijke en praktische manier zijn gezondheid wil bevorderen.

facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedintumblrmail
rssyoutube