Pancha Karma – reinigingskuur

Pancha Karma – reinigingskuur

Ayurveda heeft diverse behandelingsmethoden om het evenwicht te herstellen als de dosha’s (Vata, Pitta en Kapha) uit balans zijn. Een van deze methoden is de Panach Karma (vijfvoudige reiniging). In vroeger tijden waren pancha karma behandelingen alleen gereserveerd voor koningen en koninginnen. Gelukkig zijn ze tegenwoordig voor iedereen beschikbaar.

Hoe weet u dat u uw lichaam moet reinigen:karma

1.       bij vermoeidheid
2.       als u last heeft van huidaandoeningen
3.       bij chronische constipatie
4.       als u een geel tongbeslag heeft
5.       als u veel vlees eet
6.       als u ontlasting plakt aan de pot en een vieze geur heeft
7.       als u een slechte adem heeft
8.       als u vaak misselijk bent
9.       als u geen eetlust heeft
10.     als u vaak een opgeblazen gevoel heeft.

Traditioneel bestaat de pancha karma behandeling uit de volgende stappen:

Stap 1: Eerst bepalen we uw body-mind type en we kijken welke energie uit balans is. Dit gebeurt door middel van uitgebreid onderzoek: een anamnese en tong- pols- en gezicht diagnose. Een Levend Bloedanalyse behoort ook tot de mogelijkheden.

Stap 2: Daarna wordt samen met u een individueel reinigingsplan samengesteld. In dit reinigingsplan kunnen naast alle behandelingen die besproken worden op deze website, nog een aantal zeer specifieke behandelingen voorkomen.

Stap 3: De reiniging vindt plaats in 3 stappen:

a)    Een voorstadium van reiniging: het losmaken van de afvalstoffen uit bindweefsel en spieren.
b)    Het daadwerkelijk reinigen: alle afvalstoffen gaan naar het spijsverteringkanaal en worden afgevoerd.
c)    Na het reinigen moet het lichaam zichzelf weer herstellen en versterkt worden met speciale behandelingen en kruiden.

Stap 4: U krijgt een voeding- en leefadvies om uw dosha weer in balans te brengen. U krijgt ook adviezen die passen bij uw constitutie.

Stap 5: Indien nodig kunnen er ook pranayama-oefeningen (ademhalingsoefeningen), yogahoudingen en meditatieadviezen gegeven worden om de behandeling te ondersteunen of om thuis verder aan te sterken.

Na de pancha karma kuur voelt u zich fitter, u ziet er jonger uit en u kunt zich goed concentreren.

Een reinigingsprogramma is een programma op maat. Bent u geinteresseerd, maak dan een afspraak voor een korte diagnose waarin we u kunnen vertellen of wij denken dat u baat heeft bij zo’n reinigingskuur.