Opleiding Ayurvedisch Voedingscoach

Deze opleiding is geaccrediteerd door het KNTO.

Vanaf september 2018 zal deze opleiding plaatsvinden in Houten.

Ayurveda is een leefstijl en voeding is daar een belangrijk onderdeel van. Immers voeding nemen we dagelijks tot ons.

Zo zijn er algemene voedingsadviezen voor de bodymind types Vata, Pitta en Kapha. Maar wat moet je eten als er een onbalans is? En welke leefstijl moet je volgen om meer in balans te komen.

Ayurvedische voeding

Dit leer je in deze opleiding. Je kunt deze opleiding voor jezelf gebruiken, maar je kunt ook anderen voedings- en leefstijladviezen geven waar ze werkelijk iets aan hebben en die is afgestemd op die persoon. We leren ook lekker en verantwoord koken, zodat je ook eventueel kookworkshops kunt geven.

Een leerzame en leuke opleiding voor iedereen die geïnteresseerd is in kennis van het leven = Ayurveda.

Lesprogramma

 • De dosha’s (basisfilosofie) via e-learning
 • de verstoringen in de dosha’s(hoe kun je zien wat uit balans is) via e-learning
 • de spijsvertering
 • de effecten van smaken op de organen en de geest
 • de keukenkruiden
 • Ayurvedische kruiden voor de spijsvertering
 • hoe we door middel van voeding en aanpassen van de leefstijl weer in balans kunnen komen
 • alle informatie over gezonde vetten, cholesterol, insuline-resistentie
 • informatie over de werking van de darmen, de darmflora (en hoe te herstellen), lekkende darm syndroom, candida.
 • Sattva, rajas en tamas.via e-learning
 • Protocol vasten voor Kapha-dosha
 • Ayurvedische koken
 • Ayurvedische maaltijden samenstellen.
 • Meditatie en Pranayama (altijd onderdeel van Ayurveda!)
 • Yoga-oefeningen voor de spijsvertering, om af te vallen, voor menstruatieklachten enz.

Onderdeel van de opleiding zijn de workshop Ayurvedisch koken. We gaan samen lekker, verantwoord vegetarisch koken en natuurlijk de bereide maaltijd goed leren proeven en opeten.

Als je deze opleiding hebt gevolgd kun je goede en verantwoorde voedings- en leefstijladviezen geven aan mensen die uit balans zijn en aan mensen die hun balans willen behouden.

Locatie: Standerdmolen 10C (vlakbij station) in Houten.

Lesdag: zondag van 09.00 – 13.00 uur, kookworkshops van 13.30 – 17.00 uur.

Lesdata: 2018: 

2 september, 16 september + kookworkshop, 30 september, 14 oktober + kookworkshop, 28 oktober.
rest van de data volgen binnenkort.

Examen:

Kosten: € 1250,– incl. de kookworkshops en de maaltijden die we tijdens deze workshops bereid hebben.

 Lees de ervaring van een van de cursisten:

Het leven is niet maakbaar maar we kunnen het wel beïnvloeden door de keuzes die we maken in het leven. Ayurveda betekent letterlijk kennis van het leven, toen ik dat voor de eerste keer hoorde was het nog ver bij mij vandaan maar er was wel een zaadje geplant. Nu inmiddels een paar jaar later begrijp ik de betekenis er van, en is Ayurveda niet meer weg te denken uit mijn leven.

Al jaren lang ben ik met sport, voeding en leefstijl bezig wat is nou uiteindelijk gezonde voeding?De informatie die hier over aangeboden wordt is enorm groot en loopt erg uiteen, en spreekt elkaar ook vaak tegen, dit bracht bij mij erg veel onrust met zich mee. Ik wilde dit graag veranderen voor mijzelf en besloot  mij op te geven voor de opleiding tot Ayurvedische voedingscoach.

Er zijn dingen die je leven veranderen dit is voor mij zeker deze cursus geweest.

Eindelijk weet ik hoe ik moet eten en hoe ik mezelf in balans kan houden of weer brengen, jee wat een eyeopeners krijg je hier aangeleerd, heel veel kwartjes vielen op zijn plek waarom ik bijvoorbeeld altijd in dezelfde periode door mijn rug heen ging. Het bijzondere aan Ayurveda is dat je leert om te leven naar wie je in oorsprong bent, niet alleen qua voeding maar ook qua keuzes die je maakt in het leven. En ik kan nu zeggen dat ik kan koken in het begin was het een grote wirwar in mijn hoofd met de kruiden en de 6 verschillende smaken. Als ik ging koken moest dat altijd met een recept er bij, nu verzin ik de meest fantastische gerechten, en geniet van de momenten in de keuken. In het begin wilde mijn man en dochter absoluut niet mee doen vonden het allemaal veel te zweverig, beetje bij beetje wilde ze toch wel wat kleine aanpassingen gaan proberen het effect van de veranderde voeding was groot zowel lichamelijk als mentaal, dat was een grote motivatie voor ons allemaal om door te gaan. Nu eten we volledig Ayurvedisch en missen we de ongezonde producten niet meer. Het is een traject van stap voor stap maar het mooiste wat je kan worden is jezelf in het leven, en met gezonde voeding en leefstijl is het een stuk makkelijker om bij jezelf te komen.

Eigenlijk vind ik het voor iedereen waardevol om deze kennis te mogen krijgen, zodat we zelf betere keuzes maken voor een beter balans in je leven.

Verzorg je lichaam goed. Het is jouw vervoermiddel in het leven en zonder onderhoud wordt de reis een stuk onaangenamer.

Willy Plaggenborg