Opleiding Meridiaan Qigong

Meridiaan Qigong 

Deze opleiding is geaccrediteerd door het KNTO.

Qigong (uitgesproken als: tjie kong) is een methode waarbij ademhalingsoefeningen met specifieke lichaamshoudingen worden gecombineerd. Door het beoefenen van qigong krijgen onze lichaamscellen meer zuurstof zodat ons lichaam de toxines beter kan afvoeren.Toxines belemmeren onze gemoedsrust, discipline, kracht en energie waardoor we niet in staat zijn het maximale uit onszelf te halen. Dit maakt van qigong een uitstekende manier om aan uw gezondheid te werken en stress te verminderen.

In Jade Health Center wordt meridiaan Qigong, een meer medische toepassing van qigong, toegepast in alle behandelingen. De qigong wordt dan samen met de cliënt gedaan, zodat hij of zij dit vervolgens zelf kan gaan doen. Hierdoor versnelt de cliënt zelf zijn eigen genezingsproces. Behalve op zijn fysieke gezondheid oefent de cliënt met Meridiaan Qigong ook veel invloed uit op zijn mentale gesteldheid. Men krijgt meer inzicht in zichzelf en zijn gedrag.

 

QiGong Doel van de opleiding:                                                                                

De studenten kunnen zowel worden opgeleid om les te kunnen geven in Meridiaan Qigong als deze opleiding doen voor hun eigen ontwikkeling/gezondheid. Dit betekent dat behalve vakinhoudelijke kennis op het gebied van meridiaan Qigong, ook aandacht wordt besteed aan  didactische vaardigheden.

 Doelgroep

Hulpverleners in de (alternatieve) gezondheidszorg die Meridiaan Qigong gaan gebruiken als aanvulling op  hun therapie. Meridiaan Qigong biedt de therapeut de mogelijkheid om cliënten oefeningen mee te geven  waarmee deze zelf, buiten de behandelingen om, aan hun gezondheid kunnen werken. Ook voor docenten in bewegingsvormen als yoga en tai chi kan meridiaan Qigong een manier zijn om hun lessen uit te breiden.

Bekijk een stukje van deze les via deze link

De opleiding kan ook voor persoonlijke doelen en ontwikkeling worden gevolgd. Ook als je geen ambities hebt om les te geven is de opleiding interessant om te volgen. Het geeft zicht op je eigen gezondheid en de manier waarop je dit kunt verbeteren door middel van Qigong.

Oprichter van de opleiding

Chanderdath Makhan is doctor in de Chinese geneeskunde en Ayurveda. Al vanaf zijn jonge jaren beoefent hij Qigong om zoveel mogelijk balans en rustmomenten te creëren. Rustmomenten brengen lichaam en geest in harmonie waardoor de zintuigen balans ervaren. Tijdens zijn studie en verblijf in Azië heeft hij bij verschillende leermeesters trainingen gevolgd. Samen met hen heeft hij zijn technieken verfijnd waardoor de Qigong toegankelijker is geworden voor de westerse samenleving. Bekijk de docent via deze link.

Inhoud opleiding

In de Chinese geneeskunde worden diverse meridianen onderscheiden. Meridianen zijn energie banen in het lichaam, waardoor bloed en energie stroomt. Deze energiebanen voeden en onderhouden o.a. onze organen. In deze energiebanen kunnen blokkades ontstaan. Deze blokkades worden in de acupunctuur en acupressuur door middel van manuele verrichtingen (prikken met naald of drukpunt massage) opgeheven. Qigong is ook een manier om middels ademhalingstechnieken, gekoppeld aan lichaamshoudingen, deze blokkades op te heffen. Een betere doorstroming van energie door deze meridianen zorgt voor een gezond lichaam en rustige geest. De inhoud en technieken in deze opleiding  zijn erop gericht om je eigen gezondheid en welzijn te verbeteren, en anderen middels het geven van oefeningen de mogelijkheden geven hetzelfde te doen.

Inhoud van de cursus:

  1. De begrippen Yin en Yang, Qi, de organen, de emoties en de gekoppelde meridianen
  2. De leer van de twaalf meridianen
  3. De samenhang tussen de twaalf meridianen en de twaalf organen
  4. Oefeningen ter bevordering de circulatie van en het opslaan en van Qi (=energie)
  5. Praktische toepassingen van deze oefeningen bij klachten
  6. De effecten van deze oefeningen
  7. De samenhang en de invloeden tussen mens en omgeving
  8. Didactische vaardigheden. De oefeningen aanbieden op individueel niveau en aan groepen

Lesdagen en tijden: 

Zondagochtend van 10.00 – 13.30 uur. (deze tijd is gewijzigd!)

Lesdata 2017: 05-03, 19-03, 30-04, 14-05, 21-05, 28-05, 11-06, 25-06, 03-09, 10-09, 24-09, 01-10, 08-10, 22-10, 05-11, 19-11, 26-11

Examen: theorie en praktijk: 10 december 2017.

Kosten: € 1.125,- Meer informatie in de folder:Cursus meridiaan qigong 2017

Vanaf Maart 2018 zal deze opleiding plaatsvinden in Houten. Meer informatie volgt op deze website. Voor vragen kunt u altijd contact met ons opnemen via info@jade-health.nl.