Massage:  Waar gezondheid en genieten samenkomen

massage-welness

Een typische Ayurvedische massage speelt in op drie pijlers van de Ayurveda, namelijk :

  1. Ontspanning
  2. Een optimale (spijs)vertering
  3. Ontgifting

Ontspanning. Hier kunnen we ons allemaal wel iets bij voorstellen. Tijdens een massage wordt de spierspanning lager en komt het zenuwstelsel tot rust…en voor je het weet wordt je wakker van je eigen gesnurk. Door de diepe ontspanning die tijdens een massage ervaren wordt, worden spanningen losgelaten. Blokkades komen los en er ontstaat doorstroming.

Maar hoe zit het dan met een optimale vertering? Een goede spijsvertering is zeer belangrijk voor je algehele gezondheid. Wanneer je lichaam alle benodigde brand- en bouwstoffen uit je voeding kan halen functioneer je optimaal. Een goede massage verbetert de stofwisseling in lichaamscellen en de doorbloeding in bind- en spierweefsel. Hierdoor kunnen voedingsstoffen makkelijker worden opgenomen.

Vertering wordt in de Ayurveda gezien als een functie van het element vuur. Vuur staat eigenlijk voor omzetting. Vanuit dit licht bekeken maakt de spijsvertering slechts een deel uit van het hele verteringsproces. Er is namelijk ook nog zoiets als mentale vertering. Oftewel het omzetten van informatie tot voor ons bruikbare materie. Pfff, moeilijke woorden. Wat ik eigenlijk bedoel is dat we voortdurend allerlei informatie vanuit de buitenwereld (en ook van binnenuit) te verwerken krijgen. Deze informatie kunnen we omzetten in denkpatronen en vaardigheden. Denk bijvoorbeeld aan het verbranden van je vinger aan een kaars. Je ziet een vlam, je raakt hem aan en je brandt je. Je voelt je ellendig. Daarnaast word je nog eens streng aangesproken door je vader over deze domme stunt…al deze informatie wordt omgezet in de kennis dat je een vlam beter niet aan kunt raken.

Door stress laten we ons makkelijker leiden door emoties en putten we onszelf mentaal uit. Hierdoor wordt het mentale omzettingsproces moeilijker. De ontspanning die massage teweegbrengt,  vermindert stress en zorgt voor mentale verfrissing. Hierdoor kan het mentale verteringsproces makkelijker verlopen.

Tenslotte is er nog ontgifting. Zoals ik al vertelde wordt bij massage de stofwisseling en doorbloeding enorm verbeterd. Naast de opname van voedingsstoffen wordt ook afgifte van afvalstoffen gestimuleerd. Dit geldt zowel op celniveau als op het niveau van organen, spieren en bindweefsel. Daarnaast is er bij een Ayurvedische massage extra aandacht voor buikmassage. Bij de massage van de buik wordt o.a. de werking van de dikke darm gestimuleerd. De dikke darm is een orgaan dat erg aan vervuiling onderhevig is. Bij de buikmassage wordt het samentrekken van de darmwand gestimuleerd waardoor onverteerde voedselresten makkelijker hun doorgang kunnen vinden.

Massages kunnen uiteraard worden aangepast aan lichaamstypen en klachten. Zo krijg je een behandeling met nog meer specifieke helende eigenschappen. Maar ontspanning, een optimale vertering en ontgifting komen in ieder geval bij elke behandeling terug. Dit maakt een massage tot een prettige manier om zowel preventief als curatief met je gezondheid om te gaan. Zo komen gezondheid en ontspanning samen.

facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedintumblrmail
rssyoutube