Opleiding Ayurvedische Medische Marma-therapie

Deze opleiding is meer een Marma-therapie opleiding en geen Yoga opleiding. Er wordt tijdens de behandeling gebruik gemaakt van Yoga-houdingen.

De opleiding Ayurvedisch marma-yoga  is een unieke opleiding, die nergens anders wordt gegeven.
De samensteller van deze opleiding, Chanderdath Makhan, heeft diverse technieken uit zijn eigen opleiding bij guru’s (yoga, meditatie en spirituele ayurveda) en jarenlange ervaring bij elkaar gevoegd.
Hij heeft ongeveer 40 jaar ervaring in Oosterse geneeswijze en vechtkunst. Hij heeft een opleiding samengesteld die veel praktijkoefening bevat, maar die de student ook veel plezier en zelfontwikkeling geeft.

Deze opleiding wordt afgesloten met een diploma.

marma2

Ayurveda, al duizenden jaren toegepast in Azië, staat momenteel in het westen erg in de belangstelling. Ayurveda omvat o.a. massage, marmatherapie, leef -en voedingsadviezen, kruidentherapie, pancha karma (vijfvoudige manier van lichaamsreiniging ), yoga en meditatie. Massage, Yoga en marma is in deze geneeskunde een belangrijk onderdeel van de therapie, vanwege de zenuw versterkende, ontspannende en genezende effecten. In Ayurveda wordt gezegd, dat ziektes niet alleen door spanning en stress ontstaan, maar ook door hoe wij met ons zelf en onze omgeving omgaan en wat wij met het leven doen.

Ayurveda en Yoga zijn als 2 handen bij elkaar. Niet van elkaar te scheiden en ze vullen elkaar aan. Als je meer weet van Ayurveda kun je de yoga-oefeningen, waarbij opbouw van Prana en gebruik van Prana een centrale rol speelt, beter uitvoeren.
De medisch vorm gaat er van uit dat je door het uitvoeren van bepaalde asana’s en pranayama oefeningen, mensen met bepaalde aandoeningen als suikerziekte, darmproblemen, menstruatieproblemen, overgangsklachten, onrust en stress, hoofdpijn en migraine en zelfs kanker kunt helpen hun gezondheid te verbeteren.

2014_07_12_1252 Chan Makhan

Marma-Yoga wordt al vele eeuwen beoefend. Het wordt gebruikt voor genezing, in de vechtkunst en om de spirituele ontwikkeling te bevorderen. Marma’s liggen op energiebanen(nadies) en vormen een subtiele verbinding tussen het lichaam en geest. De marmapunten kun je door middel van drukken, trillen of masseren met olie, gebruiken om de gezondheid te herstellen of bevorderen. De marmapunten kun je ook door yoga houdingen (asana’s) en door een correcte manier van ademhaling (pranayama) beïnvloeden.

Kijk hier naar een demonstratie.

Studiebelasting: 60 contacturen

Lesdag: Zaterdag
Zaterdag van 14.00 – 16.30: 11-03, 18-03, 25-03, 20-05, 03-06, 24-06, 26-08,16-09, 30-09, 28-10
Zaterdag van 10.00 – 16.00 uur: 06-05, 09-09, 07-10, 28-10, 04-11, 18-11.

Examen: 09-12-2017

Doel van de opleiding:

Mensen op te leiden zodat ze zelfstandig marma-yoga behandelingen kunnen geven maar ook yoga-oefeningen kunnen doceren, die of gericht zijn op bepaalde klachten of gericht zijn op verbetering van de algehele gezondheid.

Voor wie: 

– Massage therapeuten
– yogadocenten die deze vorm als aanvulling willen toepassen
– iedereen die geïnteresseerd is in het leren van deze behandelvorm
– iedereen die het puur wilt doen om zijn eigen gezondheid te verbeteren

Inhoud van de opleiding

Praktijk en specifieke theorie:

 • basisfilosofie van de Ayurveda,(voor diegene die dit nog niet hebben gehad, via e-learning)
 • asana’s (houdingen) en pranayama voor allerlei veel voorkomende klachten en aandoeningen.
 • pranatherapie (werken met de chakra’s en prana) om de energie te herstellen
 • Kennis van de nadi’s
 • Marma punten
 • Prana oefeningen tijdens behandelingen.
 • Chakra’s
 • Marma punten en het stimuleren of/sederen ervan.
 • Houdingstechnieken voor specifieke klachten.
 • Yoga om de nadi’s te strekken, te openen en te versterken.
 • Prana oefening in yoga houding voor specifieke klachten.
 • Specifieke oliën leren testen op meridianen en punten.
 • Leren werken met specifieke kruiden en essentiële oliecombinaties.
 • Werken met gereedschappen zoals bamboestokken en cups .

U kunt hier de hele folder downloaden.opleiding-medische-marma

Kosten: € 1500,– waarvan € 250,- inschrijfgeld. U mag het bedrag in 3 termijnen voldoen. (Indien u het bedrag ook niet in 3 termijnen kunt betalen, kunnen we altijd in onderling overleg kijken wat mogelijk is.)

Vanaf Maart 2018 zal deze opleiding plaatsvinden in Houten. Meer informatie volgt op deze website. Voor vragen kunt u altijd contact met ons opnemen via info@jade-health.nl.