Ayurveda staat vooral bekend om de zogenaamde fysieke therapieën. Hiermee bedoel ik kruidentherapie, massage en voedingsadviezen. De connectie tussen ayurveda en de geest is minder bekend. En dit terwijl een van de belangrijkste voorwaarden voor gezondheid zich op het mentale vlak bevindt…het vermogen om te ontspannen.
Deze diepe ontspanning is een essentieel onderdeel van bijvoorbeeld een massage. In de ayurveda worden ook andere technieken aanbevolen om deze helende ontspanning op te roepen. Hiertoe behoort ook meditatie. Het mooie van meditatie is dat het iets is wat je makkelijk zelf kunt doen. Het enige wat handig is om in de buurt te hebben is een rustige kamer.
Ontspanning is bij Jade altijd een vast onderdeel van onze behandelingen. Lekker tot rust komen tijdens een massage, of een behandeling met kruidenzakjes, of acupunctuur… in rust spreken we makkelijker ons zelfhelend vermogen aan. Stress heeft dan minder vat op het immuunsysteem.
Om structureel dit zelfhelend vermogen te kunnen aanspreken moeten we ook in staat zijn rust op te zoeken in ons dagelijkse leven. Rust in ons dagelijkse leven. Klinkt goed he? Maar wat betekent dit eigenlijk? Wat is rust?
Rust kun je waarschijnlijk op vele manieren beschrijven. Maar met betrekking op je zelfhelend vermogen en dus je gezondheid is rust een staat van bewustzijn waarbij we ons minder door gedachten en emoties laten leiden. Ongenoegen met de werkelijkheid is vasthouden aan gedachten en emoties. Dit zorgt voor stress, omdat de werkelijkheid bijvoorbeeld anders is dan we willen (in onze gedachten).
Bij een massage geven we ons over en leven we even in het moment. De therapeut stelt je op je gemak en de massage is heerlijk, dus misschien is het dan ook makkelijker om je over te geven. Na je behandeling hier in Jade, gaan we echter niet met je mee naar huis. Thuis zal je dus zelf aan de slag moeten om de rust op te zoeken…
Dikwijls geven we aan onze cliënten meditatietechnieken mee om thuis te beoefenen. Deze technieken bestaan meestal uit een combinatie van visualisatie en ademhalingsoefeningen. Focussen op je eigen ademhaling zorgt voor een gevoel van ritme. Een soort golvende cadans die prettig aanvoelt. Bovendien…je ademhaling is zo’n basaal onderdeel van jezelf, zo basic… als je je aandacht bij je ademhaling kunt houden, dan ben je in het moment.
Volgens mijn vader is meditatie het beste medicijn dat er is. In mijn woorden betekent mediatie dat je jezelf in een staat brengt waarbij stress minder grip op je heeft. Op dat moment wordt het zelfhelend vermogen aangesproken.
Je ademhaling is een van de vele dingen waar je je aandacht op kunt richten. Wat je ook kiest, je aandacht ergens op richten en houden vereist wel enige oefening. Begrijp me niet verkeerd, iedereen kan dit leren hoor. Het is alleen niet altijd even makkelijk. Ervaring, omgeving en wel of niet lekker in je vel zitten beïnvloeden je focus.
Om je te helpen in de juiste stemming te komen kun je gebruikt maken van hulpmiddelen. Wierook wordt dikwijls gebruikt om een ruimte (zoals een mediatie kamer) te ontdoen van onrust en andere ongunstige energieën. Wat bovendien gebeurt is dat je zenuwstelsel op een gegeven moment de geur van wierook herkent en het in verband brengt met de daaraan gekoppelde activiteit van meditatie.
Een kaars wordt weleens gebruikt om tijdens de meditatie de blik op te richten. Het ritueel van een kaars aansteken voor de meditatie is ook iets wat je zenuwstelsel oppikt en in verband brengt met mediteren.
Wat ook veel gebruikt wordt zijn mala’s of kralensnoeren. Je kunt bijvoorbeeld je ademhaling (bijvoorbeeld je uitademing) koppelen aan een mantra. Een mantra die in gedachten herhaalt of daadwerkelijk uitspreekt. En elke keer dat je een uitademing en mantra hebt gehad schuif je een kraal op.
Al deze hulpmiddelen zorgen er dus voor dat je makkelijker in dit moment bent, rust ervaart en je zelfhelend vermogen kunt aanspreken. Uiteraard kun je meditatie voor veel meer verschillende doeleinden gebruiken. Maar rust is meestal wel onderdeel van elke meditatie.